Rööperifest on Punavuoren oma kaupunginosajuhla, joka järjestetään torstaina 14.8.2014 klo 16-21 Fredrikintorilla ja lähiympäristössä. Ohjelmassa on musiikkia, tanssia, ruokaa, juomaa, taidetta, kasvomaalausta ja paljon muuta mukavaa koko perheelle. Lähialueen yrittäjät esittelevät toimintaansa Punavuorenkadun markkina-alueella. Järjestelyissä on mukana joukko vapaaehtoisia punavuorelaisia asukkaita, yrittäjiä ja yhteisöjä. Alueen asukasyhdistys Punavuoriseura toimii tapahtuman suojelijana.

24. elokuuta 2010

Ukkosen JumalatarKuva: Kerttu Malinen
Päähine: Fiona Timantti

Bettie Blackheartin tulitasseliesityksen ensi-ilta!
Bettie Blackheart on saanut ainoana Euroopassa tulitasselikoulutuksen itseltään Satan's Angelilta joka on tulitasseleiden äiti.
Elävä Legenda Satan's Angel aloitti uransa 60-luvun alussa San Fransiscosta ja on pyörittänyt tulisia tasseleitaan ympärimaailma siitä lähtien.

Bettie Blackheart on Helsinki Burlesque perustajajäsen ja vuotuisen Helsinki Burlesque Festivaalin tuottaja vuodesta 2007.


Burleski:

Burlesque / Burleski / Neo-burleski / Nyky-burleski on esittävän taiteen laji, joka on visuaalinen ja värikäs sekoitus eri taiteenlajeja, kuten teatteria, tanssia, komediaa, performanssia, musiikkia, vanhoja vaudeville- sekä kabareeteattereiden perinteitä höystettynä annoksella luovaa riisumista (strip) ja kiusoittelua (tease), eli stripteasea. Burleskiesityksessä kuitenkin pääpaino on sanalla tease eli kiusoittelu. Kaikissa Burleskiesityksissä ei välttämättä riisuta, esitystapa on laaja.

Nyky-burleski kumartaa klassisen burlesquen suuntaan ja heittää sekaan moderneja aineksia mm. pop-kulttuurista ja eri alakulttuurien visuaalisuudesta. Esiintyjä voi olla “kuka tahansa” ikään, kokoon, ihonväriin, sukupuoleen katsomatta. Esityksessä voi kääntyä kaikki päälaelleen, sukupuoliroolit ja yleisesti hyväksytyt normit saavat kyytiä. Esityksissä voi käsitellä kipeitä, poliittisiakin aiheita, popkulttuurin kuvastoa ja klisheitä, camp-henkistä huumoria, klassista vintage kulttuurin kuvastoa, slap-stick komediaa, performanssin eri muotoja, drag-esityksistä ammentavaa kuvastoa, ja vaikka mitä!
Burleskissa Marxin veljesten komedia kohtaa joutsenlampi-baletin.

Nyky-burleskin tekijöitä yhdistää rakkaus ja intohimo taiteenlajiin, sekä halu kehittää sitä eteenpäin että säilyttää kunnioitus vanhoja burleskin kulta-aikoja kohtaan.

*

Menneiden aikojen burleskitähdet olivat juhlittuja kaunottaria, jotka filmitähtien lailla elivät glamourintäyteistä elämää. Pariskunnat upeissa iltapuvuissaan tulivat seuraamaan esityksiä. Kiitokseksi ei työnnetty seteliä stringeihin vaan lähetettiin loisteliaita lahjoja pukuhuoneeseen tai jätettiin kirjekuori esiintyjälle varattuun lokerikkoon.

Burleski siinä loistossaan hiipui 1970-luvulla, kun alan valtasivat hämäräperäiset striptease/pornoklubit, joissa esiintyjät tanssivat ilta toisensa jälkeen, miesten hiipiessä salaa sisään pimeiltä kujilta. Menneestä loistosta ei ollut paljoa jäljellä. Esiintyjiä ei enää kunnioitettu vaan heistä tuli pelkästään objekteja.

Burleskin uusi tuleminen lähti liikkeelle Amerikasta n. 1990-luvun puolivälissä. Toiminta oli pienen ryhmän pyörittämää. Länsi- ja itärannikko toimivat erillään toisistaan tietämättä. 2001 New Orleansissa järjestettiin ensimmäinen festivaali, Tease-O-Rama, joka toi esiintyjiä yhteen. Sen jälkeen burleskin aalto on pyyhkäissyt läpi Amerikan, ja festivaaleja järjestetään monissa kaupungeissa. Menneiden aikojen legendat ovat nousseet jälleen lavoille ja arvostus taiteenlajia kohtaan on elpynyt.

Nykyisin burleskiesiintyjä voi olla perinteisen ja yleisesti hyväksytyn normin mukaan nuori, kaunis nainen, mutta hän voi myös olla raavas mies puettuna suureksi siniseksi jänikseksi, lyhytkasvuinen nainen vauvanvaatteissa polttamassa sikaria, lampunvarjostimeksi puettu hulatyttö, tulitasseleita pyörittävä 65-vuotias nainen, täyteen tatuoitu punk-kuningatar, hentoinen keijukaisprinsessa, parrakas nainen cancan -hameessa, rehevä musta nainen paljettiasussa, atleettinen hyppykeppimies, karhumainen vatsakas miesryhmä tutuhameissa jne. Esiintyjien ja esitystapojen kirjo on yhtä laaja ja monimuotoinen kuin yleisönkin!!!

***
Russian restaurant kuva Kerttu Malinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti